Fra Aspen til Trysil — En prat med arkitekten

Den amerikanske arkitekten Will Hentschel har tegnet lodger for store skidestinasjoner som Aspen, Beaver Creek og Chamonix. Nå står Trysil for tur.

— Jeg har vært mye i Trysil sammen med Sletten-familien og med deres partnere, sier arkitekten bak Trysil Alpine Lodge, Will Hentschel.

Til daglig både bor og jobber han i Colorado, hvor han også er en ivrig skientusiast.

I 2016 ble han kontaktet av tryslingene Bjarne og Bjørn Sletten. Arkitektkontoret 359design er internasjonalt anerkjent for sin kunnskap og erfaring om lodger på skidestinasjoner som Aspen, Beaver Creek, og Snowmass i Colorado. Parallelt med Trysil Alpine Lodge har de pågående prosjekter i Chamonix og Japan.

Nytt norsk fenomen
Lodging er et forholdsvis nytt konsept i Norge, men i Aspen har ferievarianten lange tradisjoner. Særlig rundt høytider som jul og nyttår er de amerikanske skistedene fullpakket av gjester, profilerte artister og kjendiser. Mange drar dit for å stå på ski, andre er der bare for underholdningen. Men dette er definitivt the place to be, ifølge Will Hentschel.

Når Trysil Alpine Lodge står ferdig, er det med ambisjoner om å gjenskape en del av det amerikanske, men i en fornorsket drakt. Men hvordan fornorsker man egentlig den amerikanske lodgen?

Wills kjennskap til Trysil og hva familiene Sletten og Sørhuus ønsket seg i henhold til norske tradisjoner ble lagt til grunn, og spesielt var det mye fokus på beliggenheten for å skape den ekte lodge-følelsen.

Et møtested

— Trysil Alpine Lodge har umiddelbar tilgang til bakken. Med ski-in/ski-out og inngangsdører vendt mot fjellet, vil baren og lobbyen fungere som et naturlig møtested for både beboere, besøkende og fastboende i Trysil.

Store korridorer og gjennomgangspartier tilpasset med små og intime sittegrupper inviterer gjestene til å slå seg ned. Den store, flotte peisen vil oppleves som et stemningsfullt samlingspunkt, og ”the Firewalk” utgjør selve hjertet i de sosiale arenaene, og hvor folk stopper opp for en prat.

Interiørstilen i Trysil Alpine Lodge beskriver Will som ”alpine moderne style”. En stil som er koselig, komfortabel og i kontakt med naturen via store vinduer som omfavner dagslyset, og rammer inn utsikten. Vinduene er bevisst plassert etter solens bane vinterstid, og den sørger for deler av lodgens oppvarming.

— Fra du står opp om morgenen, til du legger deg om kvelden – Trysil Alpine Lodge er laget, både arkitektonisk og konseptuelt, for å gjøre oppholdet så enkelt og behagelig som mulig, smiler arkitekten.

Et sted å trekke seg tilbake til
Leilighetene er omtrent 15 prosent større enn hva som er normalt i Norge og Skandinavia. Dette er gjort bevisst for å kunne skape rom til både deg selv – og til dine gjester.

— Leilighetene skal være et godt sted å trekke seg tilbake til. Du har rom for å skape dine egne tradisjoner, som for eksempel middagsselskap med venner eller julefeiring med familien.

Det beste fra Trysil og Aspen
Den amerikanske lodgen har utvilsomt satt sitt stilmessige og konseptuelle preg på Trysil Alpine Lodge, men utbyggerne har passet på å ivareta det lokale og det norske. Dette fremkommer tydelig i deres valg av materialer, interiør og løsninger.

— Materialene som benyttes vil gjenspeile Trysils skogsarv og historie. Treverk vil hentes fra både lokale skoger og aktører, og vil gå igjen både innendørs og utendørs i Trysil Alpine Lodge. Med denne lodgen forener vi det beste fra Trysil og Aspen.